Dén bagside af medajlen som aldrig kommer frem (men som virkelig burde)

Jeg har været i både Børsen, Ekstra Bladet, Jyllands Posten, TV syd, lokal aviserne mfl. igennem det sidste år. Alt sammen for at fortælle om den vækst og succes jeg oplever som ung iværksætter med min virksomhed, Watery.dk. Super fedt egentligt i momentet, men nu sidder jeg her en Onsdag aften, helt for mig selv ude på lageret, hvor jeg prøver at samle mig lidt efter en decideret lorte dag, for at sige det ligeud:

  • Jeg er netop blevet bevidst fra (uduelige) Post Nord om at de 75 svømmefødder jeg havde bestilt, som over 30 kunder har ventet tålmodigt på i op til tre uger, pludselig er på vej tilbage til min leverandør i Schweiz igen. Noget som jeg netop har sendt den største undskyldnings-mail ud om til alle kunderne, som ikke desto mindre betyder sure tilbagemeldinger i morgen, som der så også skal tages stilling til.
  • Jeg ”opdagede” her til morgen, at vi har fakturaer for et mindre 6-cifret beløb samlet pga. større indkøb op til jul/BF, som alle skal betales inden månedens udgang.
  • Jeg mistede i morges hele min taske incl. min bærbare computer, fordi jeg i min hast for at få kundernes pakker ud inden posten afhentede, blev nødt til at stille den et kort øjeblik, hvorefter en åbenbart havde for lange fingre.
  • Vi har haft en utrolig stille dag målt på omsætning (faktisk den mest stille i 60 dage..)
  • Jeg kom et modul for sent i skole i morges, da aften i går også nærmede sig 03 før jeg fik slukket ned for computeren og arbejdet.

Ja, det har ikke været en særlig fed dag i dag som iværksætter, men ikke desto mindre er det et faktum at disse kommer indimellem. Desværre er det bare ikke noget der bliver snakket om når iværksættere bliver fremhævet som helte i medierne, og det mener jeg er utroligt uheldigt. Både overfor vores egen selvbevidsthed som iværksættere, men specielt også i forhold til Danmarks kommende iværksættere. At den gennemsnitlige opfattelse af det at være iværksætter er penge, nem og hurtig succes (jo hurtigere og nemmere, jo mere opmærksomhed i medierne) og noget som alle bare lige kan blive, mens alle bagsiderne ikke er en del af denne opfattelse.

Så det vil jeg prøve at gøre lidt op med nu ved at fremhæve nogle af de bagsider, som jeg har oplevet på egen krop gennem det sidste år:

Konstant på og tilgængelig

Som enemand i forretningen lidt endnu, så betyder det også at jeg hele tiden skal være tilgengængelig ved telefonen og mail ved kundespørgsmål, leverandører og andre samarbejder. Og det er virkelig 24 timer i døgnet 365 dage om året. Så selvom jeg måske en dag føler mig utilpas og syg, så er der altså stadig en telefon og mail der skal passes. Eller når jeg tager en tur i byen med vennerne, så skal jeg stadig være til at få fat på. Det er ikke altid lige fedt, at man aldrig rigtig kan holde fri. Det samme gælder udsendelse af pakker. Hver evig eneste dag kl. 15:45 skal jeg have nattens og dagens pakker klar til når de afhentes. Har jeg ikke det, så betyder det med det samme sure kunder, og det er ingen interesserede i. Så her er der heller ingen undtagelser – uanset omstændighederne, så skal de pakker bare af sted.

Så den frihed som så mange snakker om følger med det at være iværksætter og kunne bestemme alt selv, den oplever jeg ikke rigtigt. Nærmere helt tværtimod.

Konstant priotering af sin tid

Gør jeg det ene, så har det med det samme en konsekvens på den anden side. Det har jeg hurtig indset, og det betyder at jeg hele tiden er nødt til benhård priotering af mine 24 timer i døgnet. Jeg vil have succes med min virksomhed så langt ind i hjertet, at jeg ofte prioterer anderledes end min familie eller venner måske syntes om.

Nu er jeg f.eks. lige rykket ind i nye lokaler med forretningen, hvor jeg har samlet lager og kontor, men det betyder også at jeg nu ikke sidder derhjemme mere. Og efter at have haft de nye lokaler i knap 2 uger, har jeg i alt været hjemme to gange for at sove og få aftensmad, hvor jeg tidligere spiste og sov derhjemme hver dag. Noget som måske ikke er det fedeste i hele verden, når man har vant til at være derhjemme, men ikke desto mindre en benhård priotering af virksomheden frem for mine omgivelser lige nu.

Og sådan er det med alt jeg foretager mig.

Konstant økonomisk pres

Jeg har satset hele min egen opsparing, samt lånt et større beløb af min far for at kunne komme i gang. Det er ikke altid lige sjovt at tænke på for at sige det mildt. Det betyder også at der kun er én mulighed, og det er at min virksomhed bliver en succes.

Men det betyder også at jeg siden virksomhedens opstart har haft et konstant pres på at der skulle penge nok i kassen til at kunne betale alle vores regninger i tide. Og det er ikke altid lige nemt skal jeg hilse at sige. Der er tide hvor pengene strømmer ind, som vi netop har oplevet, også er der andre perioder hvor der er lidt mere stille. Dette betyder også at jeg aldrig rigtig kan være sikker på om der er ”penge nok” til morgendagens regninger.

Og det er altså bare ikke særligt sjovt at skulle tænke over lige som man skal til at sove. Specielt ikke når man har valgt at stå lidt alene med det store forkromede ansvar.

Arbejde til 0 kr. i timen

Jeg har endnu ikke udbetalt én eneste krone til mig selv, og sådan forbliver det det næste lange stykke tid lige nu. Og det har jeg det faktisk fint med, men ikke desto mindre betyder det at jeg nok allerede har arbejdet flere tusind timer helt uden løn. Jeg tør slet ikke tænke på alle de penge jeg kunne have haft stående på min konto, hvis jeg havde beholdt mit tidligere job i Bilka, ligesom alle mine jævnaldrende kammerater.

Men det er jo sådan det er, og det er egentligt heller ikke slet ikke noget jeg tænker over i dagligdagen. Men det er jo også en mindre fed side, som mange må indfinde sig med i opstarten. Det kræver benhårdt og konstant arbejde for at kunne nå et vist niveau, hvor løn er en mulighed.

Hvilke dårlige sider oplever du?

Ja, så skulle vist være rimeligt klart for alle at det ikke altid er det fedeste at være iværksætter (selvom det dog er det meget af tiden!). Har du efter at have læst ovenstående nogle tilføjelser til hvad du også oplever som de mindre fede sider af det at være iværksætter, så smid endelig en kommentar herunder! Også:  Jeg skriver på INGEN måde dette indlæg for at få medlidenhed eller lignende (jeg elsker VIRKELIG mit ”arbejde”, og ville ikke erstatte det for noget andet), men i stedet for at få belyst nogle af de bagsider, som der også følger med livet som iværksætter, og som jeg mener er RIGTIG vigtige at få belyst overfor fremtidige iværksættere, som ikke kender gamet og realiteten endnu.

2 Comments

Leave a Reply

Få de nyeste indlæg lige ned i din indbakke

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få besked om nye indlæg indenfor webshop, online markedsføring og alt imellem det.